Browsing: Vesti

“Očekuju nas velike klimatske promene, prirodne vremenske katastrofe od kojih nismo videli ni prvih 10 odsto, očekuju nas poplave svake godine, suše leti, poplave zimi”, upozorila je u emisiji Slobodno srpski ekspertkinja zaštite životne sredine prof. dr Jelena Đokić.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, saopštio je da sastanak sa glavnim pregovaračima Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, održan prethodne nedelje, vidi kao poslednju rundu razgovora o pitanju dinara. Međutim, poručio je da je spreman da sazove još jedan sastanak na ovu temu, pod uslovom da strane pokažu istinsku spremnost da postignu dogovor.

Poznavanje jezika ključno je za unapređenje međuetničke komunikacije i razumevanja među mladima na Kosovu, naglasile su civilne aktivistkinje Suzana Marić Sejdiju i Ilda Krama u emisiji “Heroji našeg doba”. Prema njihovim rečima, učenje jezika omogućava mladima da prevaziđu barijere i izgrade mostove između različitih zajednica, “što je od suštinskog značaja za izgradnju mira i tolerancije na Kosovu”.

Održavanje još jednih vanrednih izbora najavljuju vlast i opozicija. Dok su razgovori o njihovom održavanju u toku, to će biti treći uzastopni vanredni izbori na Kosovu od kraja 2019. godine. I dok troškovi organizovanja svih procesa u poslednjih pet godina prelaze iznos od 16 miliona evra, neizvršavanje punog mandata smatra se štetnim.

Na centralnom Kosovu, za danas se prognozira promenljivo oblačno i sa sunčanim intervalima i lokalnom pojavom kiše i pljuskova sa grmljavinom.

Podsekretarka za javnu diplomatiju Elizabet Alen sastala se sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Prištini i razgovarala sa njim o bilateralnim odnosima SAD i Kosova, uključujući „zajedničku posvećenost jačanju bezbednosti, prosperiteta i multietničke demokratije Kosova“, saopšteno je medijima iz Stejt departmenta.

Premijer Kosova Aljin Kurti je na sastanku sa podsekretarkom Stejt departmenta za javne poslove i diplomatiju Elizabet Alen „izrazio zabrinutost zbog stalnih pretnji Srbije Kosovu“, ali i zbog činjenice da je „vođa grupe terorista koji su izvršili napad 24. septembra 2023. godine u Banjskoj Milan Radoičić još uvek slobodan u Srbiji“, saopšteno je medijima iz njegovog kabineta.

Ambasador Italije na Kosovu Antonelo De Riu je izjavio da njegova zemlja smatra da je pismo kosovske ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, upućeno Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (u kojem je obećala da će do kraja maja uputiti novi, kosovski, nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom Ustavnom sudu Kosova) ne može shvatiti ozbiljno ako se ne podeli sa svim zainteresovanim stranama.

Podsekretarka Stejt departmenta za javnu diplomatiju Elizabet Alen je u Prištini izjavila da je sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani „razgovarala o mnogim pitanjima, uključujući i Zajednicu opština sa srpskom većinom“ za koju je navela da je „suštinski korak ka evroatlantskom putu Kosova“ koji SAD podržavaju.

Zamenica državnog sekretara SAD za javnu diplomatiju Elizabet Alen posetila je arheološki lokalitet u selu Drsnik, gde su iskopavanja započeta pre deset godina, kako bi podržala očuvanje kulturnog nasleđa Kosova kroz američko-kosovsko partnerstvo. Alen je u izjavi za Radio Goraždevac naglasila da je očuvanje ovakvih lokacija ključno za multietničko i prosperitetno Kosovo koje SAD žele da vide.

Nevladina organizacija iz Beograda “Forum za bezbednost i demokratiju” je danas saopštila da pozdravlja objavljivanje Zajedničke izjave posle Samita lidera Zapadnog Balkana (ZB) i predstavnika EU i SAD i da tu izjavu i Samit u Kotoru održan u četvrtak smatra značajnim, “uprkos pokušajima njihovog minimiziranja, posebno u javnosti Srbije”.