Browsing: Vesti

Više od dve nedelje prošle su od kada je stupila na snagu odluka kosovskog MUP-a, kojom je omogućen prelazak sa srpske vozačke dozvole na kosovsku. Zahtev za zamenu do sada je podnelo više od 430 osoba, današnji je podatak iz Kosovske policije. Velika većina zahteva predata je u opštinama na severu Kosova.

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) rekao je da Srbija intenzivira saradnju sa Rusijom, Kinom i Iranom, upozorivši da postoji realna opasnost od, kako je rekao, novog rata u regionu.

U crkvi Svetog Nikole u Prištini je liturgijom i rezanjem slavskog kolača proslavljena hramovna slava. „U ovom hramu treba da se radujemo svagda i na svemu da zahvaljujemo jer upravo ovde nalazi se spasenje“, rekao je u besedi prištinski namesnik Đorđe Stefanović koji je služio liturgiju uz sasluženje sveštenstva Eparhije raško-prizrenske.

Rezultati istraživanja „Kosovo – Srbija: drugačiji pristup“ koje je sprovedeno u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu, ukazuju da građani ne veruju kosovskim institucijama, ali i da bi o problemima Vlada Kosova trebala da razgovara sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Izraženo je i nezadovoljstvo bezbednosnom situacijom.

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je u intervjuu za RTK da Kosovo treba da bude članica EU, Natoa, kao i Saveta Evrope i svih drugih međunarodnih organizacija, ali da Priština mora da uradi “teške stvari koje se od nje traže” i pošalje nacrt statuta ZSO Ustavnom sudu.

Na centralnom Kosovu predviđa se smena sunca i oblaka. Popodne se očekulu lokalni pljuskovi.